Over starters en groeiers

14 oktober 2021 | Blog, Inspiratie

Regelmatig zetten we ondernemers in de spotlight. Dit verhaal gaat over Planq. Talentvolle jonge ondernemers uit onze regio die met een gedurfd idee een fantastische start kenden!

Planq begon zijn reis toen de tweelingbroers Anton (links op de foto) en Dennis (rechts op de foto én mentor voor GorkumNext) een onderzoek uitvoerden naar de textielindustrie. “We concludeerden dat er wereldwijd jaarlijks 150 miljoen ton mode wordt verkocht. Waarvan een grote hoeveelheid op de stortplaats belandt of verbrand wordt. Als oplossing ontwikkelden we een innovatief materiaal gemaakt van textielafval, genaamd PlanqTextile.”

Dit nieuw ontwikkelde PlanqTextile fineer en de passie voor ontwerpen resulteerden in het creëren van duurzame meubels. “Niet alleen zijn onze ontwerpen geïnspireerd door de natuur, maar de producten zijn ook niet schadelijk voor het milieu. Als ontwerpers vinden wij het dan ook onze plicht om de meubelindustrie circulairder te maken. Dit willen we doen door de kloof tussen omgevingsbewustzijn en hedendaags design te overbruggen.”

De Unusual Chair was het perfecte uitgangspunt om een volledig duurzame meubelcollectie te creëren, met meerdere stoelen, barkrukken, tafels en kasten. “De producten worden gemaakt van het afval van onze klanten. Maar we zijn hier ook om te helpen bij het ontwerpen van op maat gemaakte interieurs. En de klanten weten ons van klein tot groot te vinden, van de lokale koffiebar tot wereldwijde modeketens. Van op maatgemaakte barren tot kledinghangers van de oude kleding van de klanten of de niet verkochte collecties.”

‘Ga zitten’ voor een betere toekomst
In Europa zijn er ongeveer 640 miljoen spijkerbroeken die op de vuilnisbelt belanden. Ongeveer 750 miljoen meter denim wordt niet eens per jaar verkocht. De voetafdruk is 7000L drinkwater voor slechts één kilogram denim. Dit is gelijk aan de waterbehoefte van 1 persoon gedurende ongeveer 6 jaar. “We zouden kunnen stellen dat de voetafdruk van de mode-industrie, na de olie-industrie, de grootste is. One Unusual Chair bevat 12 paar denim jeans, waarmee we tot 16.275 liter water besparen. Ga morgen maar zitten voor een betere toekomst.”

Meer nieuws van GorkumNext

NextUpdate

Wil jij je eigen ondernemerskwaliteiten verder ontwikkelen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte met nieuws en activiteiten!

Ik ga akkoord

NextPartners