Eigenaarschap

Eigenaarschap

16 november 2021 | Blog

Als Trainer en Coach van ondernemers binnen het MKB (scale-ups), hoor ik veelvuldig het woord “eigenaarschap” richting hun medewerkers. Pak de regie op je eigen handelen, ben verantwoordelijk voor je keuzes, ben pro-actief ipv re-actief, denk vooruit als medewerker, durf. Typische ondernemerskwaliteiten die van medewerkers worden verwacht. Het komt voort uit het gevoel van ondernemers dat ze nog steeds zelf veel operationeel werk moeten verrichten en niet genoeg toekomen aan strategische activiteiten. Wat wel nodig is in hectische tijden, zoals de huidige.

Een bedrijf leiden doe je door ook focus te hebben op de toekomst en niet alleen op het dagdagelijkse operationele. En hier zit nu precies de uitdaging. Hoe sla je de brug tussen je eigen ondernemersgeest en het vermogen van je medewerkers om meer de regie te pakken?
Doe het eens niet zelf. Want zolang je het zelf doet, leert een ander het nooit. Coach, train, sluit aan op de waardes en motivaties van de ander, stap uit je eigen norm en duik in die van de ander, leg je verwachtingen opzij en verplaats je in de vermogens en verwachtingen van die ander. Misschien ontdek je als ondernemer/eigenaar het ‘startknopje’ van de ander om de motor in beweging te krijgen. Geef richting, teken de rijlijnen, geef de spelregels mee en laat ze gaan.

Dit vraagt aandacht geven en focus op je medewerker. Een hele kunst, maar ook dat is ondernemen. En is te leren 😊.

Rob van Raak

Trainer/Coach en Eigenaar Raak Advies