Boekentip: Think and grow rich – Napoleon Hill

Boekentip: Think and grow rich – Napoleon Hill

30 december 2021 | Blog, Leestips

Boekentip van de week: Think and grow rich – Napoleon Hil;

Geschreven in 1937 na 25 jaar onderzoek over de 500 meest succesvolle ondernemers, economisch gezien. Een ‘oud’ boek en nog steeds van toepassing in de huidige tijd, het is een klassieker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en ‘succes’.

De titel sprak mij in beginsel niet aan, het Amerikaanse gedachtengoed van meer geld verdienen. Maar het is veel meer dan dat. Het beschrijft de rijkdom in een breed perspectief; die van persoonlijke groei en rijkdom. Hoe kun je je verlangens bepalen, een ondersteunende mindset creëren, creatief durven zijn en jouw unieke talenten gebruiken?

 Het geeft inzicht in succesfactoren en de belangrijkste redenen dat mensen falen.

Eén van Napoleon Hill’s grootste uitspraken is: “succes is het resultaat van de manier waarop je denkt”. Door anders te leren denken is mijn koers veranderd en heb ik andere resultaten geboekt in mijn bedrijven en privé. Door je mindset te veranderen zie je ook ineens alle kansen en mogelijkheden die overal voor je liggen. Neurologisch gezien helpt je brein hier ook bij door selectieve perceptie, 1 van de 17 brein afwijkingen. Leuk feitje hè? Dit feitje komt voort uit de toepassing van les 5 van het boek: specialistische kennis.

Als bedrijfsconsultant hielp ik vele klanten vanuit mijn brede cijfermatig kennis (mix van procesoptimalisatie, IT, projectmanagent en accountancy) en daarbij vond ik vaak opnieuw het wiel uit in mijn eigen tijd. Think and Grow rich verteld: “Hoe specifieker en gestructureerde je kennis is, hoe beter je jezelf kunt ontwikkelen”. Vandaag de dag zet ik mijn cijfermatige en procesmatig inzicht in als Personal Health Analyst en zorg dat klanten grip krijgen op hun gezondheid, focus en energie.

“ Do not wait. The time will never be “just right”

Mijn ondernemerslessen uit dit boek:

  1. Concreet maken van doelen geeft me focus. Ik heb een neusje voor problemen en wil deze ook direct oplossen, dit is een kracht die me ook veel afleiding geeft. Ik zet mijn doelen nu steviger neer en evalueer deze elk kwartaal.
  2. Doorzettingskracht versus aanpassingsvermogen: vooral als startup is het belangrijk dat je de visie scherp en concreet hebt. Echter vraagt het je ook aanpassingsvermogen om met de markt te spelen. Deze balans stel ik mezelf elke dag weer voor.
  3. Visualiseer: ooit kreeg ik een boekje over doodelen. Door snel tekeningetjes te maken van hoe ik mijn visie voor me zie, begint het te leven. Ons brein onthoudt afbeeldingen gemakkelijker dan tekst.

We zijn benieuwd naar jouw ondernemerslessen of juist jouw ondernemersvragen. Laat een reactie achter.

En wil je leren van de praktische lessen van onze mentor ondernemers, volg een webinar of vraag een 1 op 1 mentorschap aan op https://gorkumnext.nl/aanmelden/

Alice Visser