Ondernemer worden

Alles begint bij een idee…
Maar om dat idee om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf komt veel kijken. Wij helpen je graag op weg met deze checklist.

Checklist ondernemer worden

 

Stap 1
Doe marktonderzoek
Hoe uniek is jouw idee? Wie zijn je concurrenten? Hoeveel concurrenten zijn er in jouw regio? Hoeveel potentiële klanten heb je? Door goed marktonderzoek te doen krijg je inzicht in de haalbaarheid van je plannen én kun je jouw strategie bepalen.

Stap 2
Maak een marketing- & communicatieplan
In een marketingplan geef je het verhaal achter jouw bedrijf handen en voeten en leg je uit hoe je daarmee de wereld gaat veroveren. Dit werk je vervolgens uit in een praktischer communicatieplan waarin je verwoordt welke boodschap je wilt overbrengen aan welke doelgroep en welke middelen je hiervoor gaat inzetten.

Stap 3
Maak een financieel plan
Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen starten? Welke investeringen moet je doen? En ook niet onbelangrijk: hoeveel geld heb jij nodig om van rond te komen tijdens de opstart van een eigen bedrijf? Het bepalen van jouw (uur)tarieven hoort hier natuurlijk ook bij.

Stap 4
Maak een ondernemingsplan
Als je de stappen 1-3 doorlopen hebt, kun je dit samenvoegen in een ondernemingsplan. Een goede start van je bedrijf, begint met een goed plan. Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te schrijven, maar wel heel verstandig. Voor jezelf, maar ook om je eventueel te presenteren aan investeerders. Het dwingt je om goed na te denken, onderzoek te doen en veel keuzes te maken voor de juiste focus.

Stap 5
Bedenk een bedrijfsnaam
Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen, is uniek én zegt bij voorkeur iets over jouw bedrijf. Heb je de perfecte naam bedacht, zorg dat je hem snel claimt.

Stap 6
Word NextMember bij GorkumNext en vind jouw mentor
Als je stap 1 tot en met 4 doorlopen hebt is het tijd om je plannen te toetsen bij een ervaren ondernemer. NextMember worden van GorkumNext is gratis. Je maakt een account aan en zoekt een NextMentor [link] die jou verder kan helpen. Hij of zij zet zich graag kosteloos voor jou in! We hebben mentoren met expertise in iedere stap van deze checklist. Sowieso is hulp vragen altijd een goed idee en Google je beste vriend. Het internet staat vol relevante informatie voor starters. Begin bij de Kamer van Koophandel en Ik Ga Starten, het platform voor het starten van je onderneming van onze NextPartner Rabobank [link partnerpagina Rabobank].

Stap 7
Schrijf je in bij de KVK
Nu wordt het echt: je gaat starten! Een belangrijk moment en eenvoudig te regelen via de website van de Kamer van Koophandel. Vul de formulieren helemaal in en daarna maak je een afspraak op een KvK kantoor om de inschrijving definitief te maken. Gefeliciteerd, je bent nu een ondernemer. Vergeet dit moment niet te vieren!

Stap 8
Organiseer je administratie
Voordat je op pad gaat naar je eerste klant is er nog een aantal zaken te regelen:

  • Een zakelijke bankrekening
  • Sluit benodigde verzekeringen af
  • Maak algemene voorwaarden
  • Zet een gedegen administratie op. Check de eisen hiervoor op Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
  • Kijk dan ook direct naar eventuele belastingvoordelen.
  • Denk na over je pensioen.
  • Zijn er bepaalde beroepseisen waaraan je moet voldoen?

Stap 9
Wat heb je nu nodig?
Dat kosten voor de baten uitgaan hoeven we je niet te vertellen. Wat heb jij nodig om te starten? Een kantoor, bedrijfspand, auto, laptop? Of toch nog een extra opleiding? Bedenk goed wat je nu nodig hebt en ga dit regelen.

Stap 10
Maak je bedrijf zichtbaar
Je staat nu volledig in de startblokken. Hoog tijd om de buitenwereld te laten weten dat je er bent en vooral: wat je doet. Het gaat er niet om wie jij kent, maar wie jou kent!
Rol je marketing & communicatieplan uit en sluit je aan bij relevante netwerken of branche- en beroepsverenigingen. Maak accounts aan op de social media platforms waar jouw doelgroep zich bevindt en laat zien dat je er bent!

Ondernemen is zien wat iedereen ziet
en daarmee doen wat niemand anders doet.

 

Cor Stutterheim, oprichter van het softwarebedrijf CMG